Karulauk-Kevade esimene superstaar!

Kokanduse lavadel on karulauk üsna populaarne maitseaine. Lehtedest tehakse toorsalatit või kasutatakse neid teiste salatite koosluses. Liha- ja kalatoitudele saab sellest hüva pikantse lisandi. Kõige õigem on lehti pruukida värskelt. Säilitamiseks võiks valida sügavkülmutamise, mis taime aroomi ja maitset kõige vähem nõrgendab. Peenestatud lehti võib ka soolata, hapendada või marineerida ning saadud massi kasutada näiteks pasta-, liha- või kalaroa kastmes maitseandjana.

Kevadise superstaari parimad hittid:

Mõnusaks Marineeritud Karulauk

Selleks keeda kergelt lehed väheses vees, nõruta ja marineeri vähese äädika ja toiduõli segus, mida maitsesta vähese Meira meresoola ja pipraga. Nii püsivad karulaugud marinaadis veel kaua värske ja apetiitsena.

Väge Täis Karulaugu Orsoto

50 g odrakruupi

1 suur sibul
2 küüslauguküünt
100 g karulauku
100 g valget veini
1,2 l köögiviljapuljongit
50 g võid
150 g köögikoort
50 g parmesani
oliiviõli
soola, pipart, suhkrut

Koori ja tükelda sibul ning küüslauk. Kuumuta oliiviõli laiemas potis ja passeeri küüslauk ja sibul kergelt. Hiljem lisa odrakruup ja valge vein. Kui vein on aurustunud, lisa keevat köögiviljapuljongit kulbitäis haaval. Jätka tegevust, odrakruup on al dente. Poolvalmis. Siis lisa tükeldatud karulauk, köögikoor, riivitud parmesan ja kõige lõpuks või. Maitsesta!

Peenejooneline Karulaugupesto

peotäis karulaugulehti
2 kuhjaga sl röstitud päevalilleseemneid
3 sl Parmesani juustu
3 sl oliiviõli
soola
Töötle kõik komponendid köögikombainis ühtlaseks seguks ja viimistle maitse. Hoia enne kasutamist mõned tunnid külmas. Maitsesta väikese pesto-kogusega võileivamäärdeid ja ükskõik milliseid külmi salati- või dipikastmeid, sealhulgas ka majoneesi.

Karismaatiline Karulaugu-tzatziki

15 cm pikkune tükk värsket kurki
suur peotäis karulaugulehti
2 tl soola
3 dl paksu maitsestamata jogurtit
Riivi koorimata kurk jämeda riiviga, raputa üle soolaga, tõsta sõelale ja lase 20 minutit seista. Pigista mass käega võimalikult kuivaks, et kaste ei saaks liiga vedel. Peenesta karulauk. Klopi kurk ja karulauk lusikaga jogurti hulka. Maitsesta vajadusel vähese soolaga ja lase paar tundi jahedas maitsestuda. Kasuta dipikastmeks või lihapallide, ahjukartulite või keedumunade kõrvale.

Tervisele Tervislik Karulaugutinktuur

Täida pool purki poolitatud karulaugusibulatega. Vala peale Uutmoodi Saaremaa viin. Lase 25 päeva pimedas tõmmata, loksuta aeg-ajalt. Kurna ja hoia külmkapis. Võta 10-15 tilka hommikul ja õhtul. Tervise pärast pole rohkem vaja muret tunda ;-)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar