Ürgne nõges-Moodsas köögis


Kõige parem nõgese saad siis kui ta veel nii noor on et veel ei kõrvetagi.

Esimesed kõrvenõgesed tärkavad päikesepoolses aianurgakeses või metsaveerel tavaliselt mais, varasemal kevadel juba aprillis.

Värske looduslik kevadroheline pole mitte ainult suur vaheldus toidulaual, vaid ka puhastab organismi ning täiendab kahanenud vitamiini- ja mineraalainevarusid.

Varakevadised kõrvenõgese võrsed on esimesed energiandjad ja veretugevdajad talve all kannatanule. Nõgese lehtedes on pea kõik vitamiinid, palju mikroelemente, orgaanilisi happeid, fütontsiide ja tanniine. C-vitamiini on nõgese kasvudes 2,5 korda rohkem kui sidrunis (660 mg %).

Nõgesepesto
3 dl peenestatud nõgest, 2 küüslauguküünt, 50 g seedermänni seemneid, 1,5 dl oliiviõli, paar näputäit soola, 1 dl riivitud Parmesani juustu, 1 sl sidrunimahla

Peenesta nõgesed köögikombainiga. Lisa küüslauk ja männiseemned, töötle ühtlaseks massiks. Lisa vähehaaval õli ja sool ning viimasena riivitud Parmesan ja sidrunimahl.
Säilita pestot külmkapis väikeses klaaspurgis, pind oliiviõlikihiga

Nõgese-kartulisalat
300 g keedetud kartuleid, 100 g värsket kurki, 100 g rediseid, 200 g noori nõgeseid, 1 muna, rohelist sibulat, 1 tl sinepit, soola, suhkrut, 100 g hapukoort või mõnda taimset köögikoort

Keeda kartulid ja muna. Jahtunult haki kartul ja munavalge.
Munakollane sega sinepiga.
Nõgesed vala üle rohke keeva veega, lase paar minutit seista, nõruta ja haki peeneks.
Redis viiluta ja roheline sibul haki peeneks.
Sega kõik komponendid ning lase tunnike külmas seista.
Vala peale koor ning serveeri näiteks koos kotlettidega.

Nõgese lasanje

lasanje plaati rohelisi, 11 dl piima, 1 sl võid, 5 sl jahu, 2,5 dl keeva veega üle kallatud nõgeseid, 8 päiksekuivatatud tomatit, 2 dl kõrvitsaseemneid, soola pipart, muskaati, 100 g eesti juustu, 50 g cheddari juustu, (peale riivimiseks 50 g hollandi juust)

Riivi juust. Sulata potis või ja lisa jahu. Kuumuta mõni minut ja nirista peene joana ja pidevalt segades kuum piim. Keeda väiksel tulel pidevalt segades 5 min. Võa pott tulelt, lisa riivjuust ja sega ühtlaseks. Maitsesta soola, musta pipra ja muskaadiga. Värsked nõgesed kalla korra keeva veega üle(alles jääks umbes 2,5 dl nõgeseid). Haki need kääride või noaga peenemaks. Kalla kolmandik kastmest nõgestele ja sega läbi. Haki tomatid.Tõsta vormi juustukastet, kata lasanjeplaatidega, siis nõgesekastet, puista peale seemneid, siis lasanjeplaat , juustukaste hakitud tomatitega jne. Kõige peal on juustukaste. Kes tahab juustusemat, riivib veel juustu peale. Küpseb 200 kraadises ahjus umbes 45 min. Lase enne serveerimist pisut seista.

Kõrvenõgese- ja hapuoblikasupp vutimunadega

kimp kõrvenõgeseid, kimp hapuoblikaid, 2 liitrit kanapuljongit, 0,4 kg kartuleid, 0,4 kg sibulaid
võid praadimiseks, 4 vutimuna, soola, pipart

Sibul lõika kuubikuteks ja prae võis ilma värvita, kuni pehmenemiseni. Kõrvenõgeselehed pane korraks kuuma vette ja siis kuivata ja lõika ribadeks. Keeva puljongi sisse pane kartulid, mis on lõigatud kuubikuteks, ja 15 minuti pärast pane praetud sibulad ja ribadeks lõigatud kõrvenõgesed ja hapuoblikad. Lülita pliit välja, maitsesta suppi soola ja pipraga, pane kaas peale ja hoia 30 minutit kaane all enne serveerimist. Serveeri koos hapukoore ja keedetud vutimunadega.

Kevadiselt kerge nõgese-kodujuustu raita

nõgese lehti, ½ tl sidruni pipart, 3 dl maitsestamata jogurtit, 200g kodujuustu

Haki nõges ja maitsesta sidrunipipraga ning lase tund aega seista. Sega nõges kodujuustu ja jogurtiga ning hoia raitat enne serveerimist natuke aega külmkapis. Sobib lisandiks kergematele linnuliha roogadele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar