Rabarber- Suure algustähega

Kes ütles, et rabarber on lihtlabane kodumaine vili?

Rabarber annab meie kliimaoludes varakevadel rikkalikku saaki ning pakub meeldivat vaheldust toidulauale olukorras, kus hoidised hakkavad juba lõppema, kuid muude puu- ja köögiviljade valmimist annab veel oodata.

Lõputult võib leida kasutust rabarberile kookide ja hoidiste valmistamisel.

Kui aga läheneda rabarberile veidike innovatiivsemalt võib temast luua tõeliselt unustamatut loomingut.

Kuumal suvel vahepalaks: Rabarberi-köögivilja Martini

Vaja läheb: 125 g rabarberit, 600 ml tomatimahla, 150 g punast paprikat, 50 g mugulsibulat, 15 g küüslauku, 5 sl oliiviõli, 2 sl balsamico äädikat, paar tilka tabasco kastet, soola ja pipart.

Valmistamine: Lõika köögiviljad väikesteks kuubikuteks. Lisa tomatimahl, oliiviõli, balsamico ja maitseained ning püreesta köögikombainis või saumikseriga. Serveeri jahedalt ning lisa maitseks peale hapukoore täpid ja peened rabarberikuubikud.

Serveeri martini klaasist

Liharoale nagu loodud: Rabarberi-chutney

Vaja läheb: 300 g rabarberit, 50 ml valget veini, 40 g suhkrut, 2 g tšillikauna, 2 g ingverit, hakitud murulauku.

Valmistamine: Haki tšilli ja kooritud ingver peeneks, kuumuta potis väheses õlis. Lisa kuubikuteks lõigatud kooritud rabarber ja valge vein. Keeda paar minutit, lisa suhkur ja keeda umbes 10 minutit, kuni segu on saavutanud moosi konsistentsi. Lisa hakitud murulauk ja vajadusel veidi soola. Puhasta spargel, lõika lühemaks. Pane pannile koos vähese vee ja võiga, keeda paar minutit, kuni vesi on aurustunud. Maitsesta soola ja valge pipraga. Serveeri koos chutneyga.

Jäise hõrgutise kosilane: Glasuuritud Rabarber

Vaja läheb: 300 g rabarberit, 100 ml apelsinimahla ja 100 g suhkrut.

Valmistamine: Keeda apelsinimahl ja suhkur siirupiks. Koori rabarber ja lõika 10 cm pikkusteks juppideks ja keeda neid siirupis 4–5 minutit, kuni siirup hakkab karamellistuma ja rabarber on muutunud pehmemaks.

Muinasjutuliselt õnnelik lõpp desserditaldrikul: Rabarberi-confit

Vaja läheb: 200 g värsket rabarberit, suhkrut, kranaatõunasiirupit

Valmistamine: Koori rabarber ja tükelda 4 cm ribadeks. Kata ahjuplaat fooliumiga, pane rabarberid koos suhkru ja siirupiga sinna peale. Kata pealt ka fooliumiga ja küpseta pehmeks. 160 kraadi juures 25 minutit.

Värskendav ja lummavalt meeli erutavad maitsetoonid: Rabarberi-karamelli jäätis

80 g värsket rabarberit, 100g suhkrut, 400g piima, 2 munakollast, 2cl Saaremaa Rabarberi Vodkat

Koori rabarber, lõika tükkideks ning pane suhkruga potti praadima. Prae seda kogu aeg segades kuni segu hakkab karamellistuma. Lisa segule kogu aeg segades vaikselt piim ning lase korraks keema minna. Eralda munakollased munavalgest ja klopi munakollased vahule. Kui piim on keema hakanud lase see läbi sõela, lase munakollased peene joana piima hulka ja tõsta segu kogu aeg segades korraks pliidile ja keeda veel 3-5 minutit ja lõpuks lisa viin. Jahuta jäätisemass maha ja tõsta üheks tunniks sügavkülma. Vahusta jäätisemass saumikseriga ning tõsta uuesti sügavkülma. Korda protsessi veel kaks korda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar