Üle ilma kuulsad verivorstid

Ku esi verivorstõ tiit, lätt iks terve päiv är

Peedosaarõ Kaisa

Selleks et ise verivorsti teha, peab sul kõigepealt olema tuttav siga. Verivorsti tegemine

on aga aeganõudev ja keerukas protseduur ning siin võivad asjad kergesti vussi minna.

Neile, kes usuvad, et verivorst on vaid eestlaste armastatud jõuluroog, millest välismaalased midagi ei tea, on varuks üllatus.


Verivorstid on hinnatud kõhutäide ka mitmes muus riigis – näiteks Prantsusmaal armastatakse korralikku musta verivorsti üliväga. Prantsuse keeles on verivorst boudin noir

Black pudding’u või blood sausage’i nime all tuntakse verivorsti ka ingliskeelseil aladel – näiteks Iirimaal, Inglismaal ja Šotimaal.


Maarjamaa kõige, kõige kodusemaid verivorste aga tuntakse Pere Lihameistrite kaudu.



Mõnusalt suitsuse mekiga nii seest kui väljast. Ja võin veendumusega öelda, et neid maitseid armastaksid nii prantslased kui Inglased.

Verivorste võib valmistada mitmel moel, igal neist oma võlu.

1. Prae verivorstid kuumal pannil mõnusaks seni kuni need naerma hakkavad ehk siis seni kuni need kergelt katki rebenevad.Lihameistri verivorstid on sellisel kujul sõnuseletamatud. Mõnusalt murenenud verivorst suitsusauna pekiga maitseb seda viisi kordumatult hästi. Hapukoor ja pohlamoos on asendamatud kaaslased.

2. Verivorstid saavad parajalt krõbedad, kui küpsetada neid madalal temperatuuril, 150–175 kraadi juures

3. Aseta veresoolikad leigele pannile ja ja leebelt koheldes küpseta neid seni kuni kest on krõbe. Täiesti uskumatu tulemuse saad kui praed Lihameistri verivorstikesi basiiliku maitsega õlis.

Kui aga soovid verivorstist midagi peenemat valmistada võid proovida näiteks.

Boudin noir sushi maasuitsusingise mekiga
1 pakk Lihameistri Peenikesi verivorste maasuitsusingiga lambasooles
1 pakk tortillasid
400 g keedetud riisi
200 ml Sweet chili sauce
200 g šalott sibulaid
lehtpeterselli
oliiviõli
soola, pipart

Haki sibulad, prae, maitsesta soola ja pipraga ning jahuta. Soojenda pannil või ahjus tortillad, kata poole riisiga, praesibulate ning magusa tšillikastmega. Nüüd aseta tortilladele pannil pruunistatud verivorstikesed, keera tortillad rulli ja aseta need paariks tunniks külmkappi tahenema. Enne serveerimist lõika paraja suurusega suupisted ja torka sisse suupiste tikuga ning kaunista.

Dmitri Demjanov, restoranide Egoist ja Gloria omanik ülistab verivorsti

Osa toite on oma eluõiguse säilitanud just tänu sellele, et on läbi aastate püsinud muutumatutena. Ise eelistan verivorsti juurde traditsioonilisi lisandeid, hea pohlaželee ja kõrvitsa vastu ei saa miski.

Ent on ka võimalusi varieerida. Näiteks võib liikuda nn fusion'i suunas ja panna taldrikule 3-4 komponenti, millest üks on verivorst, ülejäänud aga teiste riikide toidud.

Tänapäevase variandina võiks proovida vorstide kõrvale glasuuritud õunu, tükikest magushaput õunakooki või ahjus kaneeliga küpsetatud õuna.

Lisaks soovitan verivorsti juurde serveerida õunapüreed, mille puhul on õunu lühikest aega keedetud ja seejärel kergelt tambitud, nii et tükid sisse jääks.

Kes omapärasemaid maitseid eelistavad, võiks proovida valmistada verivorstisuppi. Selleks pannakse vorst ilma nahata mikserisse ning püreeritakse rõõsa koorega. Segu kuumutatakse ja lisatakse muskaati. Seesuguse roa kõrvale sobib suurepäraselt krõbe sai pohlamoosiga.

Vimkaga kõrvitsapallid

Nii nagu ka Lihameistri verivorstid on erilised, peaks kaaslaseks vorstile valima ka mida erilist. Täiesti tavalisest kõrvitsast mida senini lauale on kantud kuubikuna, uurista hoopiski väikesed pallikesed.

VAJA LÄHEB: 350 g kõrvitsast uuristatud palle, 1/2 l vett, 200 g suhkrut, 1-2 tl äädikat, 1 kaneelikoor, 5-6 nelgitera, 1 tl riivitud apelsinikoort.

VALMISTAMINE: Keeda veest, suhkrust, äädikast ja maitseainetest siirup. Pane kõrvitsapallid siirupisse ja keeda 10-15 minutit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar