Demjanov: Eestit eraldab Michelini tärnist terve igavik

Eesti köögi edendaja ning restoran Gloria peakokk Dimitri Demjanov ütles Delfi Majandusele, et Eesti restoranidel on maailma ihaldatuima gastronoomiatunnustuse ehk Michelini tärnini veel terve igavik aega, igavik, sest Eesti tõsiselt võetav gastronoomia ei ole jõudnud Michelini mõõdikute huviorbiiti ja ei ole äratanud tõsise rahvusvahelise toidukriitika tähelepanu.
"Michelini tärne omavad peakokad väidavad, et üks tärn on üks magamata öö nädalas, 2 tärni 2 ööd ja nii edasi. Michelini ajalugu pole vast vaja korrata, seda aga et see on usaldusväärseim ja ihaldatavaim restorani giid hindaja küll! Arvatakse, et Michelin toob restoranile kuni 60% kliente juurde ja selle kaotamine võrdleb pankrotiga kuid need on ainult arvamused, uurimusi ses valdkonnas on tehtud kuid ka need on vasturääkivad," sõnas Demjanov.

Michelini tärnid on ihaldatuimad gastronoomiamaailma tunnustused, mida jagatakse salajastel testimistel kogutud informatsiooni järgi. Kõige enam on tärne Prantsusmaal, kust ka tärnisüsteem pärineb.

Tärnide jagamine algas koos autokummide tootja Michelini tunnustatud maanteekaartide The Michelin Guide turuletulekuga eelmise sajandi alguses. Algselt juhtisid tärnid autoreisijate tähelepanu mõnele söögikohale, kuhu peaks kindlati minema. Ajapikku on tärnidest saanud täiesti lahutatud kvaliteedimärgid

"Veel mõnda aega tagasi peeti Tokiot kõige kiireima ja suurima Micelini restoranide kontsentratsiooniga linnaks, sellele jargnes Pariis ja Prantsusmaa. Täna räägitakse aina enam ka Põhjamaadest. Helsinki on Michelini lemmiklinn ja tärnikesi on sellele jagatud ohtralt. Ainult 80 km lahutab meid Helsinkist-Michelinist ja samas ka igavik, igavik ses mõttes, et Eesti tõsiselt võetav gastronoomia ei ole jõudnud Michelini mõõdikute huviorbiiti ja ei ole äratanud tõsise rahvusvahelise toidukriitika tähelepanu," sõnas Demjanov.

Meie oskusi, traditsiooni aga ka innovatsiooni ei tunta Eestist väljaspool, sõnas Demjanov ja lisas, et Eesti kokkade osalus Bocuse d'Or võistlustel (kulinaariavõistlust Bocuse d'Or'i peetakse gastronoomia olümpiaks - toimetus) ja esmaedu Euroopas on äratanud ka Michelini Guide Rouge eksperdite huvi, kes on ka Tallinat külastanud.

"Tallinnat on külastanud ka Michelini Green Guide (punase giidi noorem vend - toimetus) ja mõned Tallinna hotellid on selles äratoodud, ettevalmistamisel on ka restoranide loetelu," sõnas Gloria peakokk.

"Arvan et ühe tärni tingimustele vastavad 2-4 restorani Tallinnas, Riias, Peterburis, Moskvas ja Vilnjuses. Kahe tärni vääriliseks aga 1-2 restorani samas piirkonnas," mainis Demjanov.

Kindel on, et saame oma ihaldatud reitingu

"Tean, et Michelini European Main Cities Guide teeb tööd ka Euroopa Liiduga viimati liitunud riikide suunas. Millal avaldatakse Tallinna ja Eesti kaardid Michelini kataloogis ei oska ütelda, kindel aga võib olla, et pääseme sellesse raamatusse ja Eesti-Tallinn saab oma ihaldatud reitingu," sõnas Demjanov.

Michelini tärnid ei ole aga ainsad märgid, mis resstoranimaailmas kvaliteeti näitavad. Autoriteedilt teisel kohal on Ameerika International Zagat Survey restaurant Guide, kuid see on vähemtõenäoline Eestit ära märkima, kuna ühendus Tallinna ja Eestiga ei ole lihtsamate killast USAst ning lisaks oleme Demjanovi hinnangul gastroturismi seisukohalt neile tundmatud.

"Michelin esimesena ja küll siis ka Ameerika hindajad leiavad Tallinna üles," kinnitas peakokk.

Demjanovi sõnul ei ole Michelini tärnid vaid lõbu, aga ka jube töö ning raske katsumus, sest kvaliteet peab pidevalt olema ühtlane.

"Tõsi stress on suur ja on kokki, kes on lahkunud siit ilmast seeläbi, et neil tärn äravõetud. Kired ja emotsioonid selles valdkonnas on kuumad. Michelini on tugevalt kritiseeritud nii korruptsioonis kui ka valehindamises, kuid vaatamata sellele Michelini ihaldatakse ja usaldatakse, peamiselt ikkagi tema majandusliku sõltumatuse ja mobiilsuse poolest. Michelin saadab oma eksperte igasse ilmakaarde omal kulul, eksperdid on hästi koolitatud ja märkamatud. Kui asi läheb tähe omistamiseks, siis ka paljastatakse end ja tehakse inspektsioon ka kööki ning niinimetatud tööintervjuu. Tärnidest on üritanud loobuda peakokk Alan Sanderens ja mõned veel, mille peale Michelini peadirektor vastas, et Michelini tärnid ei ole karikas või vaas, mida võite meile tagastada, see on meie eksperdita arvamus ja seda Teie tagastada ei saa," kommenteeris Demjanov.

Delfi Majandus

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar