Munadepühadeks-Täidetud vabajooksu kodukana muna, riivitud rukkileiva ja suitsutatud räimega

Kõige levinum lihavõttega seotud tava Euroopa maades ja ka Eestis on munade värvimine, kinkimine ja söömine. Riigiti on pühadeks kohandatud erinevaid roogasid vastavat toidu kultuuri järgides. Selleks päevaks varuti mune pikemat aega, et ikka kõigile jaguks. Muna oli hea sotsiaalse suhtlemise vorm, kuna kuulus pühade kinkide ja vastukinkide hulka.

Kui meie sooviksime oma toidukultuuriga pühade munadele oma nägu anda, siis peaksime alustama päris algusest.

Kõigepealt oleks meil vaja kana. Kõige paremini sobiksid vabajooksu kanad.

Need nö vabajooksu kanad, kes on kasvanud väljaspool puure ja on olnud teraviljatoidul, munevad mune, mis on rikkamad näiteks vitamiin E ja karotenoidide poolest.

Juust nii sõbralikult kasvatati ka kanu ennemuiste.

Et muna ja kala sobivad hästi teadsid seda juba meie esivanemad. Ja kasutasid seda kenasti ära. Seda saame ka meie teha kui toome mängu vabaveelise eluviisiga rahvuskala räime. Räim on olnud peamine kala eestlaste toidulaual juba sajandeid. Ja et toidulaud ei oleks liiga üksluine säilitati räime mitmel viisil. Soolatud, kuivatatud või suitsutatud räime jagus igaks aastaajaks. Suitsuräimega paneme seekord meie vabajooksu kanamuna paari. Ja kui veel rahvuslikust lähenemisest küll ei ole on meil toidu kultuuri varamust järgmise valikuna võtta eestimaine rukkileib mis on vanem kui Meie.

Nüüd on järel jäänud vaid vormistamine ja Meie enda Eesti pühade muna ongi valmis.

Täidetud vabajooksu kodukana muna riivitud rukkileiva ja suitsutatud räimega

10-le sööjale

5 vabajooksu kodukana muna
50 g Ehtsat vähesoolast taluvõid Põltsamaa meierei

50 g Salvesti Kerget majoneesi

(ülejäänu lisa vastavalt maitsele ja eelistustele)

puhastatud, suitsutatud räime

Pere riivitud rukkileiba
Meira veskisoola
Meira mahedat sinepit

Koorega munad keeta kõvaks (8-10 minutit). Keedetud munad lõigata pooleks ja eraldada munakollased. Munakollased ajada puulusikaga läbi sõela, lisada juurde toasoe või, majonees, luudest puhastatud suitsutatud räim ning riivitud rukkileib. Tiheduse reguleerimiseks võid veel kasutada majoneesi. Munakollasetäidis maitsestada soola ja sinepiga. Munavalgepoolikutesse pritsida läbi tordipritsi munakollasetäidist. Kaunistada riivitud rukkileiva ja pohladega.

Kuna munakollase täidisele on lisatud ohtralt kõike head ja paremat jääb kulda väärt kraami veidike ülegi. Lisa väärtust saad anda täidisega veel lihavaagnale ja erinevatele suupistetele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar