Kui veskil oled tullu, jahu pead saama!

Millal sa kasutasid viimati kivide vahel ja tuulega jahvatatud jahu? Kas ültse oled kasutanud?
Kui ei, siis on selleks viimane aeg. Sest tuulega jahvatatud ja sõelutud jahu maitseb tõepoolest paremini. Isegi täiesti tavalised pühapäeva hommikused pannkoogid saavad Seidla tuuleveski Nisupüülist omale täiesti uue tähenduse.

Seidla tuulikus tehakse jahu nii nagu vanasti - passitakse head tuult, lastakse veski tiivad tuulde,vinnatakse viljakotid üles, lastakse kivid jooksma, sõelad rappuma ja kruubimasina undama. Kivide vahele sattunud viljatera jahvatatakse parajalt peeneks, jahu lastakse üle sõela rappuda või sõelutakse püülikastis see kõige peenem välja.

Rukkijahu leiva jaoks, nisujahu ja -püüli sepiku, saia ja pirukate sisse ning tangu-kruupi pudru ja vorsti tarvis! Kivide vahel jahvatatud jahu on tervislik, sest kivijahvatus ei kuumuta jahu ja jätab kenasti kõik viljas leiduvad mineraalained-vitamiinid alles. Pealegi loodussõbralik, sest veskiseadmeid ajab ringi tuul ja vili pärineb sealt samast ümberkaudsete väikepõllumeeste käest.

Tallinnas leiad Seidla tuuleveski jahu NOP-i kauplusest www.nop.ee, Tagurpidi Lahvkasttagurpidilavka.wordpress.com ning Nõmme turu lihapoest "Jani Siga". Meie rukkijahust küpsetatud leiba saab maitsta Põhjaka Mõisas www.pohjaka.ee

Tuuleveski jahu on õite hea kraam vanaemade retseptide järgi küpsetamiseks!

Hää saiajahu tegu Seidla tuulikus

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar