Kuum kõrvitsajook
100 g vett, 0,5 l õunamahla, 0,5 l kõrvitsamehu, maitse järgi suhkrut, 1 sidruni mahl, kaneeli, ingveri, sidrunikoort.
Maitseained keedetakse vees, kurnatakse, lisatakse mahlad, maitsestatakse suhkruga ja kuumutatakse keemiseni. Punase värvuse saamiseks võib osa õunamahla asendada jõhvika või punasesõstra mahlaga.
1 kg puhastatud kõrvitsat, 0,5 tl ingverit, 800–900 g suhkrut, 1 sidrun, hapusid õunu
Lõika puhastatud kõrvits väikesteks tükkideks ja pane vähesesse keeva vette, lisa ingver ja keeda kaane all pehmeks. Sega ning keeda lahtises nõus veel veidi aega. Lisa riivitud sidrunikoor ja suhkur ning keeda marmelaad täiesti valmis. Vajadusel eemalda keedise pinnale kerkinud mahl. Enne keetmise lõppu võta välja ingveritükikesed (kui kasutad ingveripulbrit, lisa see marmelaadi koos riivitud sidrunikoorega), lõpuks lisa sidrunimahl. Vala marmelaad purkidesse.
Kõrvitsa-võileivakate
2 kg kõrvitsaid, 1 l jõhvikaid, 2–3 kl suhkrut
Kõrvitsasai
Vaja läheb: 800 g puhastatud kõrvitsat, 800 g jahu, 0,5 l piima, 200 g võid või küpsetusmargariini, 200 g suhkrut, 1 tl soola, 50 g pärmi, 1 sidruni või apelsini koor, soovi korral kaneeli. Peale puistamiseks peotäis puhastatud kõrvitsaseemneid.
Tee soojast piimast, pärmist ja vähesest osast jahust eeltainas ning jäta sooja kohta 30 minutiks kerkima. Hauta kooritud ja tükeldatud kõrvits vähese veega pehmeks pudruks. Lisa eelkergitusele leige kõrvitsapuder, suhkur ja maitseained. Sega hoolikalt, lisa jahu ja sõtku, kuni tainas on ühtlaselt sile. Sõtkumise käigus lisa ka poolpehme rasvaine ja sidruni- või apelsinikoor.
Lase tainal soojas kohas kaks korda suuremaks kerkida, selleks kulub tund või pisut kauem. Vormi tainast palmiksaiad või kakukesed ja lase neil ahjuplaadil veel 10 minutit kerkida. Määri pätsid pealt munaga, puista üle kõrvitsaseemnetega ja küpseta 200kraadises ahjus 30 minutit.
3–4 sl oliiviõli, 2 väikest hakitud šalottsibulat, 100 g kõrvitsa viljaliha kuubikuid, 0,5 tl kurkumit, 200 g Arborio risotoriisi, 2 dl kuiva valget veini, u 1,5–2 l kuuma köögiviljapuljongit, 30 g koorevõid, 50 g parmesani juustu, 50 g pehmet kitsejuustu, veidi värskelt jahvatatud musta pipart
Pane paksupõhjalisse kastrulisse oliiviõli ja kuumuta selles kiirelt läbi sibul, kõrvitsakuubikud, kurkum ja risotoriis, lisades need järjepanu patta. Lisa valge vein ja keeda maha. Säti pliit keskmisele kuumusele ja hakka vähehaaval lisama kuuma puljongit, samal ajal risotot vaikselt ja pidevalt segades. Kontrolli vahepeal riisi küpsust. Lõpeta puljongi lisamine siis, kui risoto tekstuur on kreemjas ja riis peaaegu küps. Lõpuks segu hulka või ja riivitud parmesani juust. Serveerides puista pinnale pehmet kitsejuustu ja jahvata peale musta pipart.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar