Lugu sellest kuidas tüsedast sõbrast teha Tüümjani-Kõrvitsa jahu ja Kõrvitsa-piparmündi maiust

Lisaks marineerimisele ja püreerimisele on veel kõrvitsa töötlemiseks ja säilitamiseks üks vägagi soodne ja moodne moodus. Kuivatamine.
Kuivatamist kasutasid toiduainete säilitamiseks ka vanad eestlased, kes veel sügavkülmast ega hoidiste tegemiseks vajaminevatest suhkrukogustest unistadagi ei osanud.
Kodustes tingimustes on parim abimees selle juures dehüdraator.Toiduainete kuivatamiseks mõeldud abimees mida täna võimalik kasutada juba kõik võimalike viljade ja taimede kuivatamisel .

Vee kõrvaldamine kõrvitsast pidurdab mik­roobide elutegevust ja aeglustab biokeemiliste protsesside kulgemist. Kuivatatud kõrvitsa kvaliteet on seda kõrgem, mida madalamal temperatuuril ja mida kiiremini kuivatamisprotsess toimub.


Mizu dehüdraator on selleks kiireim ja paremini ventileeritud keskond kus seda kõike teha.

Dehüdreeritud kõrvitsal on mitmeid kasutamis mooduseid.

Üks võimalustest on kõrvits puhastada, lõigata õhemateks viiludeks ja asetada paariks minutiks suhkruvette. Hiljem sõelal nõrutada ja seejärel Mizu-sse kuivama.

Kui nüüd natuke veel fantaasial lennata lasta ja teha näiteks piparmündi maitseline magusam tee ja sinna paariks minutiks meie õhukeseks lõigatud tüsedam sõber lesima panna, siis saame ju veel huvitavama maitsega lõpptulemuse.

Sellisel kujul kuivatatud kõrvits sobib omavalmistatud müslidesse, kisselli sisse kui ka niisama nosimiseks - lastele on need eriti sobilikud kommi asemel pakkumiseks.

Teine väga huvitav võimalus on kuivatatud õhemaks lõigatud tüse sõber köögikombainis jahuks jahvatada. Kõrvitsa jahu!!! Väga põnev :-)

Lisa nüanssi kuivatamisel sain kõrvitsale anda kui ladusin kõrvitsa viilud tüümianiga vaheldumisi dehüdraatori restidele. Rest kõrvitsat, rest tüümiani, rest kõrvitsat, rest tüümiani jne.

Kõrvits viilud said väga kenasti endale tüümiani aktsendi juurde ja lisasid jahule väärtust.

Jahu võib segada väikese kogusena nii leiva kui saia taignasse või kasuta täiesti iseseisvana roogades kus nisujahu asenda meie väärt kraamiga.

Lase aga taas fantaasial lennata ja kasuta tervisliku kõrvitsa jahu julgelt toitude lisandina.

Genjaalsemat kingitust lahedale maheda sõbrale kui Kõrvitsa-tüümjani jahu kohe kindlasti kusagilt mujalt ei leia.

Säilitamiseks kasuta kuiva, jahedat ja õhurikast kohta. Õigete hoiutingimuste korral säilivad kuivatatud toiduained aastaid, ehkki nende bioväärtus väga pikaajalisel säilimisel mõnevõrra langeb.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar