Hea salati saladus on kaste


Klassikalise õlikastme sisse törts sidrunimahla, veidi basiilikut, murulauku, tilli või mida iganes katsetada julged – ning salatikaste saab täiesti uue ja värske maitse.

Klassikaline salatikaste on tehtud külm pressitud õlist, millele võib maitse ergastamiseks lisada paljutki. Näiteks törts õuna- või porgandimahla teeb muidu kaunis kaloririkka salatikastme lahjemaks. Köögiviljapuljong annab veidi rammusamat maitset, ent kaloreid ei lisa. Teravust annavad sinep ja soja, viimasega saab ka soolasust reguleerida, kui tavalist soola ei taheta panna. Ja kindlasti tasub proovida vürtsikaid tomatikastmeid.

Salatikastme põhireegel ütleb, et kasutada tuleb kvaliteetset õli ja värskeid tooraineid, sest siis jääb ka kaste erk ja mõnus.

Klassikalised retseptid

Kõige populaarsemad on loomulikult eriti lihtsalt valmistatavad klassikalised salatikastmed. Tavaline õlikaste koosneb kolmest neljandikust osast õlist ja ühest osast äädikast, soolast ja piprast.

Asendades samas retseptis äädika sidrunimahlaga, saate lihtsa sidrunikastme. Ja kui kasutada pipra asemel maitseürte, ongi valmis ürdikaste.

Kuidas kastet valmistada?

Salatikastet valmistades tehakse tihti see viga, et koostisosad segatakse lusikaga lihtsalt läbi ja arvatakse, et sellest on küll. Tegelikult tuleks salatikaste panna pudelisse ja päris kõva käega läbi loksutada, et kõik koostisained hästi seguneksid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar