Peolauas pea piiri!

Aastast-aastasse peetav aastavahetuse söögimaraton võib tunduda hea meeltele, kuid kindlasti ei rõõmusta liigsöömine organismi. Järgnevalt väike meeldetuletus, kuidas toidu- ja joogiga liialdamisest tulenevat kehva enesetunnet ennetada või parandada.

Liigsöömine

Ära unusta kiudainerohkeid toite (teraviljatooted, puu- ja köögiviljad) – need seovad hulgaliselt vett ja tekitavad söömisel küllastumistunnet kiiremini. Nii sööd koguseliselt vähem.

Samuti aitavad kiudained vähendada liigsöömisest tekkivat kõhukinnisust.

Söö palju toorsalateid ja puuvilju ning ära unusta, et pärast kella 17 aeglustub ainevahetus tervelt kolm korda ja ka alkohol raskendab seedimist.

Pärast sooja toidu serveerimist jäta laule vaid kergemad suupisted ja puuvili.

Liiga kiire või ebaregulaarne toitumine toob kaasa kõhugaasid. Kui need tekitavad valusid ja vaevusi, võiks kasutada Espumisani kapsleid või enne sööki seedefermente sisaldavaid tablette, näiteks Mezym fortet.

Viimane kergendab muu hulgas ka rasvase toidu seedimist.

Kui kõht vaevleb gaasides, on kaval minna jalutama, sest liikumine paneb seedeelundkonna tööle.

Ka mineraalvee joomine ergutab soolestiku tööle.

Kui liigsöömisest on tekkinud kõrvetised, otsi abi antatsiididest, näiteks Maaloxist ja Renniest.

Kui liigse söömisega kaasneb kõhulahtisus, joo palju: mineraalvett, kummeli- või tammekooreteed – see kompenseerib vedelikukaotuse.

Samuti leiab kõhulahtisuse raviks sobivaid ravimeid apteegist.

Liigjoomine

Kui jood, siis joo aeglaselt.

Keskendu joogi maitsele, mitte toimele. Ära joo tühja kõhuga.

Alkoholi joomise vahele joo kindlasti vett või mingit muud alkoholivaba jooki. Nii tunned end järgmisel päeval paremini.

Välja minnes alusta esimese joogiga võimalikult hilja, mitte kohe pärast tööpäeva lõppu.

Kui mingis olukorras tundub, et alkohol aitab end enesekindlamalt tunda, tuleks piirduda ühe või kahe joogiga. Suurem kogus võib otsustusvõimele ja käitumisele laastavalt mõjuda.

Pooleliitrise pudeli või purgi asemel osta väiksem, näiteks 0,33liitrine pudel või purk; suure veiniklaasi asemel võta väiksem klaas.

Silja Paavle
23.12.2010
sloleht.ee

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar