Pikniku ja grilli hooaja hitihoiatus: Nõgese-hapuoblikaõli

Kevade saabudes tuleb kasutada looduse poolt pakutavaid saadusi võimalikult palju ära. Paljud kevadel tärkavad taimed kasvab ju metsikuna niitudel, teeservadel, kraavikallastel, jõe- ja järvekallastel ja on kõigile kätte saadav täiesti tasuta.

Meie tänastest kangelased nõges ja hapuoblikas on kindlasti paljudel juba tuntud taimed söögi laua kirevamaks muutmisel.

Kui näiteks nõges ja oblikas paari panna ja purgis hapendada saab sellest väga maitsva salati või supi lisandi. Kui aga see veel omakorda kontsentreerida ja kuivatada laieneb kasutus võimalus veelgi. Heaks ja asendamatuks abimeheks on sellelgi korral Midzu dehüdraator. Ja ega muud moodi hapendatud purgisegu ei olekski võimalik kuivatada.

Lõpp tulemus näeb välja nagu kuivatatud taimedel ikka. Maitselt ja tekstuurilt saame veidikese hapuka tooniga maitse ürdi mis sobib ideaalselt asendama näiteks basiilikut.

Salatid, supid, liharoad, pirukad ja miks mitte näiteks magustoidud on heameelega valmis vastu võtma sedavõrd huvitavat maitset enda ehtimiseks ja huvitavamaks muutmiseks.

Väga hea, huvitava ja originaalse lahendusena valmis minul näiteks Nõgese-hapuoblikaõli millega järgmisel korral piknikule minnes kingitusena sõpru kindlasti üllatan.

Ja uskuge mind sellist kraami ei ole nad kindlasti varem saanud.

Suurpoed pakuvad üsna suures valikus ürtide või muude maitseandjatega maitsestatud õlisid, mis on ühtviisi mõnusad nii salatikastmete valmistamisel kui ka praadimisel.

Miks mitte siis ise kodusel viisil toidulauda meie looduse poolt pakutavaga rikastada.

Taoliste õlide kodusel valmistamisel peaks arvestama, et maitseõlid kipuvad juba kolme kuu pärast ilmutama kergeid räästumismärke. Seetõttu valmistage õli korraga vaid niisuguses koguses, mille jõuab kiiresti ära tarvitada.

Kallake peenestatud maitseandjad üle mõne tavalise neutraalse heleda õliga, mis sobib nii praadimiseks kui salatiõliks.

Hoidke maitsestatud õlisid pimedas ja jahedas, sahvri või jahekapi puudumisel külmkapi kõige soojemas osas. Külmkapis omandab õli küll piimja varjundi, kuid muutub toatemperatuuril uuesti läbipaistvaks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar