Marineerimine on imelihtne

Oleme ju aeg-ajalt avastanud, et supid ja pajaroad maitsevad paremini järgmisel päeval. Ka see
on seotud marineerimisega. Omas leemes olevad asjad järelmarineeruvad ning seepärast on toit
päev pärast valmistamist kohe eriti maitsev

Marineerimine on aeglane söögi maitsestamine mitmesuguste vedelike ja maitseainetega. Kuigi enamikule inimestest seostub sõna “marineerimine” äädikaga, siis tegelikult on veel palju teisi hapusid vedelikke, mis saavad tavalisele lauaäädikale põnevat vaheldust pakkuda.


Marineerimine pehmendab liha ja soodustab selle kulinaarset valmimist

Kõige tavalisemad marinaadi koostisosad on näiteks oliiviõli, veiniäädikas, sidrun, pipar, tšillipipar, küüslauk, sibul, tomatipüree, sinep, kõikvõimalikud ürdid, suhkur, sojakaste, Worcesteri kaste, vein, õlu ja jogurt. Toorainet hoitakse sellistes marinaadides alates poolest minutist kuni mõne päevani.


Kuivmarineerimine (spice rub ehk otsetõlkesvürtsidega hõõruma”) on väga popp Ameerikas. Sel kombel marineerides on võimalik toiduainele kiiresti palju maitset juurde anda. Kuivatatud ürdid purustatakse uhmris ja liha/ köögiviljad määritakse saadud puruga kokku. Kui tahad rohkem aroomi anda, võid maitsesegu enne veel pannil kuivalt röstida ja segada kokku väikese koguse õliga.

Kilekott on marineerides väga hea abivahend. Selle abil on võimalik kogu toorainet läbi kotimasseerides” paremini katta ning kulub ka vähem marinaadi kui muidu. Enne, kui asetad kilekoti külmkappi, pressi välja kogu õhk, sest hapnikuvaba keskkond pikendab säilimisaega ning aitab liha pehmendada.


Kui marineerid küpsetamiseks mõeldud liha õlis, tuleb kõrbenud lihaservade vältimiseks
vaadata, et enamik õli oleks enne ahju või grillile panekut ära tilkunud.

autor: Erki Siplane
Oma Maitse, Oktoober 2010

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar