Võilille võidukäik


Võilill on nii tavaline taim ja lähemat tutvustamist ta ei vaja.

Rahvameditsiinis on võilille nimetatud elu eliksiiriks, verepuhastajaks, kõhulahtistajaks, maksakorrastajaks ja väsimuse kõrvaldajaks.

Harilik võilill (Taraxacum officinale) kasvab kiiresti paljuneva umbrohuna kõikjal, eriti elamute ümbruses, aga ka tarade ääres, niitudel, võsastikes, metsaservadel ja mujal.

Võilille tasub süüa, sest ta sisaldab rohkelt tervisele ülivajalikke vitamiine ja mineraalaineid.

Kui võilille lehti pleegitada, kaob mõrkjas maitse ja nad muutuvad mahedalt vürtsikaks ning muredaks.

Noori lehti hakkige võileivale ja tehke salatiks. Vanemaid lehti kasutage nagu spinatit, lisage supile ja ühepajatoidule. Juuri saab süüa nii toorelt kui keedetult, neist võib teha teed ja “kohvi”. Õisikutest saab valmistada veini, likööri ja siirupit, õisikunuppudest aga vale-kapparit.

Suur võilille uputus koduaias innustas mindki tülikat kolla-pungset taime oma kasuks pöörama.

Sobrasin siin ja seal ja leitin, et muret tekitavast taimest saab paljugi maitsvat valmistada :-)

Võilille brunch

Vaja läheb: 2 osa võilillelehti,1 osa sibulapealseid või murulauku, 1/2 osa petersellilehti. Pisut taimeõli või hapukoort/maitsestamata jogurtit. Valmistamine: võilillelehed panna pooleks tunniks soolaga maitsestatud külma vette, et mõru maitse kaoks. Salatitaimed hakkida peeneks, lisada taimeõli või maitsestamata jogurt (hapukoort), segada. Lisada maitse järgi soola.

«Kui nüüd veel lisada salatile keedumuna, on tulemuseks täiesti toitev toit. Ja kui siis veel keeta juurde koorega kartulit, siis on ju lausa lõunaroog valmis.»

Hommikune virgutaja

Vaja läheb: Peotäis võilillelehti ja hapuoblikaid, soovi korral murulauku. Keedetud muna, paar spl hapukoort, maitsestamiseks soola, suhkrut.

Valmistamine: Hakkida võilillelehed ja hapuoblikad, segada juurde murulauk ja hakitud muna, lisada maitsestatud hapukoor. Segu sobib suurepäraselt leivakattena kasutada hommikueineks.

Koduaia kapparid

Vaja läheb: Rohelisi võilillenuppe, suhkrut, äädikat.

Valmistamine: Hoida võilillenuppe 30 min külmas vees, et vähendada nende mõrusust. Keeta mahedamaitseline marinaad – 1 l vee kohta 100 g suhkrut, 50 g soola, 1,5–2 spl äädikat. Nõrutatud võilillenupud lisada kuuma marinaadi, mitte keeta. Säilitada keeratava kaanega väikestes purkides. Marineeritud võilillenupud sobivad lihatoitude kõrvale.

Võrgutav võilillemesi

Vaja läheb: 4 korralikku kamalutäit võililleõisi, 1 kg suhkrut, vett, pool sidrunit

Valmistamine: Laske õitel koos veega aeglaselt keema tõusta ja jätke kaane alla üheks ööpäevaks seisma. Siis kurnake ja pigistage õied korralikult välja. 1-le liitrile mahlale lisage 1 kg suhkrut ja pool kooritud sidrunit. Kuumutage segu email- või klaasnõus, kuni üleliigne vesi aurustub ja tekib siirupitaoline vedelik. Pikemal kuumutamisel tekib siirupil meetaoline konsistents.

«Kui tahate eriliselt ilusa värviga mett, võtke õietagune roheline nutt ära. See annab meele rohekat värvust ja ka veidi spetsiifilist võilille kibedust. Võilillemesi ei jää maitse poolest sugugi alla ehtsale meele, kuid on hoopis meeldivam neile, kes tavalist mett eriti ei armasta või on mee suhtes allergilised.»

Võilille latte

Vaja läheb: Röstitud ja jahvatatud võilillejuuri, piima

Valmistamine: Võilillejuured tuleb puhastada, tükeldada ja kuivatada, seejärel röstida kuumas ahjus ning jahvatada kohviveskis. Edasi keeta juba kohvi nii, nagu oleme harjunud. Juua vahustatud piima või koore ja suhkruga.

«Kui seda pakkuda külalistele ja jätta mainimata, et tegu on võilillekohviga, siis ma arvan, et keegi ei märkagi vahet.»

Väike nipp | võilille kollaseid kroonlehti võib lisada nii leivasupile kui ka rabarberisupile. Annab kena värvi ja huvitava maitse.

1 kommentaar:

  1. Kas te ei tea kuidas teha võilille likööri , Saates Islandi taluköök mainiti ,et on võimalik teha võilille likööri ,kuid retsepti ei antud . Kas oskate aidata . Lugupidamisega Anu

    VastaKustuta