Sarapuu e. metsapähkel viiel viisil


Pähklite koristamine ja kuivatamine

Pähklid valmivad tavaliselt septembri keskel ja varisevad kergesti. Sageli korjatakse suures ahnuses või teadmatuses ära valmimata piimküpsed pähklid – kuivatamisel jääb järele vaid korjamisrõõm. Tasub teada, et koristusküpsel pähklil on tupp pruunikas ja pähklist kergesti eralduv. Valmimise tunnuseks on ka pähklite mahalangemine okste raputamisel. Korjamise hõlbustamiseks võiks puude ümbert eelnevalt rohu ära niita ja puu alla laotada presendi.

Pähklid tuleks kuivatada mitte kõrgemal temperatuuril kui +40 ºC. Kuivatada 6% niiskusesisalduseni. Pähkleid on õigem kuivatatada laialilaotuna tuulises kohas ja päikesepaistel. Kuid suurepärane abiline on selle töö juures ka toidukuivati. Pärast kuivatamist puhastada pähklid viljakattest ja säilitada toatemperatuuril riidest kottides. Säilivusaeg 2 aastat.

Pähklikaste liharoogadele

200 g hapukoort, 200 g keefirit, 1 sl hakitud tilli, 1 tl mädarõigast, 100 g peeneks tambitud pähklituumi

Sega koostisosad kenasti kokku ja kaste ongi valmis.

Juustupesto sarapuupähklitega

200 g kodujuustu, 100 g värsket kurki, 100 g purustatud sarapuupähleid, 50 g Parma tüüpi kuiva juustu, 50 g värsket basiilikut, 1 küüslauguküüs, soola

Hoidke pähkleid vähe aega keevas vees, et oleks kergem koorida, seejärel röstige. Basiilik ja värske kurk hakkige peeneks ning segage kodujuustuga, pressige küüslauk hulka. Lisage riivitud juust ja jahvatatud pähklid, maitsestage soolaga. Juurde sobib röstitud sai või hommikukukkel seesamiseemnetega.

Valge pähklikaste

600 g hapukoort, 200 g koorevõid, 200 g sibulat, 200 g sarapuupähkleid, 100 g nisujahu
100 g juurpeterselli või pastinaaki, 50 g juursellerit, soola

Hakkige sibul ning hautage pooles või koguses, kuni sibul muutub klaasjaks. Segage vähehaaval juurde jahu, hautage pidevalt segades, kuni sibul on kuldne. Riivige jämeda riiviga seller ja petersell, hautage ülejäänud võis kergelt läbi ning segage juurde jämedalt purustatud pähklid. Tõstke mõlemad hautised kokku, lisage hapukoor, maitsestage ja kuumutage pidevalt segades, kuni kaste pakseneb (u 5 min). Kastet võib serveerida nii soojalt kui külmalt praetud kartulite, kuumade ja külmade liha- ning kalaroogade kõrvale.

Tsitruseline sarapuphäkli õli

250 ml Olivia rapsiõli sidruniga, 10-15 sarapupählit, mõned ürdioksad

Rösti sarapuupähklid kas ahjus või pannil vähese oliiviõliga väiksel kuumusel. Ettevaatlik tuleb olla, et pähkel ei põleks mustaks, sest see põhjustab kibeda maitse. Kannatlikul on tulemuseks õrn pähklinüanss.

Seejärel kuumuta rapsiõli u 40-50 °C juures koos küpsete pähklitega ja tõsta õli tulelt. Lisa kohe ürdioksad ning lase kogu uhkus maha jahtuda.

Jääb üle leida vaid mõni huvitav pudel ja panna saadud õli koos kõigi lisanditega korgi alla.

Seda võib pakkuda ka lauas järelmaitsestamiseks.

Sarapuupähkli- ja peterselli-gnocchid õuna-selleri salatiga

275 g jahu, 2 väikest muna, 900 g suuri kartuleid, meresoola, 300 g peterselli, 200 g sarapuupähkleid, 100 g riivitud parmesani, 500 g kõvemat õuna (punast), 300 g varssellerit
100 g värsket salatit (frizee, rukola, tammeleht), oliiviõli, 2 sidrunit, 50 g võid, soola, pipart, suhkrut

Pane ahjuplaadile meresoola ja küpseta koorega kartulid selle peal pehmeks. Lõika kartulid pooleks ja eemalda sisu lusikaga. Pane kaussi jahu, tee keskele auk ja pane sinna munad. Purusta kartul läbi sõela, sega jahu ja munaga. NB! kartul ei tohi maha jahtuda. Tükelda petersell ja pähklid, lisa needki. Maitsesta. Sega massi aeglaselt ja vooli sellest jahusele lauale pikk riba. Lõika 1,5 cm tükid ja vajuta näpuga keskele auk. Blanšeeri gnocchid kergelt soolases vees.

Koori varsseller ja tükelda ribadeks nagu ka õun. Sega kokku oliiviõli, sidrunimahl ja maitseained. Maitsesta sellega salat. Prae võis blanšeeritud gnoccid ja serveeri koos salatiga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar