Dieet Itaalia moodi

Briti telekokk Gino D'Acampo lubab oma kolmandas kokaraamatus «Itaalia dieet», et imemaitsvaid itaalia toite saab nautida ka nii, et ei peaks kaloreid lugema. Vastupidi, ta lubab, et valitud itaalia roogadega saab toituda täiesti tervislikult ja isegi kaalu langetada.

Tõeline itaaliapärane toitumine on autori sõnul äärmiselt tervislik. Mitmed nipid nn I-dieedi puhul tulenevad Itaalia traditsioonilistest söömisharjumustest, mis kattuvad paljude tervisliku toitumise nõuannetega. Portsjonite suurus on tavaliselt üsna väike ning süüakse palju värskeid, naturaalseid ning vähe töödeldud toite.

Viis portsjonit köögi- ja puuvilju

Peamise osa moodustavad toitudes köögi- ja puuviljad, sai, pasta, riis, oad ja pähklid. Arvestatavas koguses süüakse kala, mida tihti eelistatakse lihale, ning rasvadest tarbitakse enamasti oliiviõli. Kuigi toitudele lisatakse ka soola, kasutatakse maitsestamisel maitsetaimi, küüslauku ja musta pipart. Liha, mune ja rasvaseid piimatooteid süüakse väikestes kogustes.

Itaallaste toidulaual on oluline koht puu- ja köögiviljadel, mida soovitatakse süüa viis portsjonit päevas. Magustoidu rolli täidavad tihti puuviljad. Soovituslikus päevakoguses läheb arvesse ka itaalia toitudes palju kasutatav tomat, seda nii värskel, kuumutatud kui töödeldud kujul. Tomatid lisavad toidule massi, et täiskõhutunne säiliks kauem, seejuures on nad aga madala rasva- ja kalorisisaldusega. Lisaks on tomatid heaks C-vitamiini allikaks.

Värskeid ürte, mis kuuluvad lahutamatult itaaliapäraste toitude juurde, saab ise lihtsalt kasvatada ja seda ka meil, põhjamaisemas Eestis – mitte ainult aias, vaid ka aknalaual ja isegi köögis lillepottides. Valikusse võiks kuuluda basiilik, pune, petersell, rosmariin ja münt. Eriti tähtis on värskelt kasutada suurte lehtedega maitsetaimi, sest kuivatamisprotsessi käigus nende maitse väheneb.

Toiduvalmistamise rõõm

Üheks peamiseks dieedi saladuseks nimetatakse «Itaalia dieedi» raamatus eelkõige ise toidu valmistamist, mida toetab omakorda söömiseks eraldi aja võtmine, mitte kiirustades ja muude tegevuste kõrvalt.

On teada-tuntud tõde, et näiteks telerit vaadates süüakse rohkem. Seevastu aeglane söömine aitab lisaks suuremale naudingule aru saada, millal kõht tegelikult täis on, et söömine lõpetada. Ajul kulub täiskõhutunde signaali saamiseks 15 minutit ja sel ajal ei tundu kogusest hoolimata, et kõht täis oleks.

Samuti pööratakse I-dieedist kõneldes tähelepanu liikumisele, mis ei pea tingimata tähendama spordiklubis käimist või tundide viisi sörkjooksu, vaid lihtsalt jalutamistki. Kui üldjuhul soovitatakse vähemalt viis korda nädalas end pool tundi mõõdukas tempos liigutada, siis kaalu langetamise soovi korral tuleb seda aega suurendada kuni isegi tunnini.

Headeks valikuteks on reibas kõnd, jalgrattasõit, ujumine ja tantsimine. Ja kuna tegemist on ikkagi dieediraamatuga, siis on ka liikumissoovituste juures ära toodud põletatud kalorite arv.

Dieediraamatu sissejuhatuses tutvustatakse erinevaid komponente ja tuuakse ära dieeditabelid neile, kes tõepoolest soovivad kaalu langetada. Autori sõnul võivad retseptiideid rakendada vabalt aga ka kõik teised tervisliku itaalia toidu huvilised, lihtsalt siis tuleb lähtuda teistsugusest kalorihulgast.

Alljärgnevalt ka üks retsept Gino D'Acampo raamatust «Itaalia dieet», mille on välja andnud kirjastus Eesti Ajalehed.

Tagliatelle köögiviljade ja fetaga
Tagliatelle con verdure

Feta annab tagliatelle'ile kreemja tekstuuri, jättes toidu samal ajal värviliseks ja kergeks. Ärge tagliatelle't üle keetke, muidu jääb pasta kleepuv ja vesine.

4 inimesele

  • 4 spl esimese külmpressi oliiviõli
  • 1 peenteks viiludeks lõigatud punane sibul
  • 1 umbes 1 cm kuubikuteks lõigatud baklažaan
  • 1 eemaldatud seemnetega, 1 cm kuubikuteks lõigatud kollane paprika
  • 2 umbes 1 cm kuubikuteks lõigatud suvikõrvitsat
  • 100 g poolitatud kirsstomateid
  • soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
  • 250 g värsket või kuivatatud muna-tagliatelle't
  • 10 basiilikulehte
  • 60 g fetakuubikuid

1. Kuumutage suurel pannil õli ja praadige sibulat 2 minutit, kuni see on pehmemaks muutunud, aga mitte pruunistunud.

2. Lisage baklažaanid ja küpsetage 5 minutit, seejärel lisage kollane paprika ja praadige veel 3 minutit aeg-ajalt köögivilju segades.

3. Lisage suvikõrvits ja tomatid ning maitsestage soola ja musta pipraga. Jätkake küpsetamist veel 8 minutit, köögivilju aeg-ajalt segades.

4. Samal ajal keetke pasta suures kastrulis ja rohkes soolaga maitsestatud vees al dente'ks. Kurnake ja valage makaronid praepannile köögiviljade juurde. Segage madalal kuumusel 30 sekundi jooksul kõik kokku, et maitsed pastaga seguneksid. Võtke pann pliidilt, segage sisse basiilikulehed, juust ja serveerige.

allikas: http://naine.postimees.ee/
Esme Kassak, Ajakirjanik



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar